fredag 3 april 2009

Rotfrukternas oändliga variationsegenskaper


Rotfrukter är fantastiska! De är bland de mest näringstäta grönsaker som finns, alltså mängd näring av ett specifikt näringsämne per energienhet, Låt mig ge ett exempel. Kålrot innehåller massor av C-vitamin och är en viktig antioxidant som dessutom samverkar med E-vitamin i kroppen. 70 gram kålrot ger 25 kcal och dessutom 25 mg C-vitamin (som för övrigt är ca 35% av RDI). Om vi jämför detta med gurka så ger samma energienhet (gurka motsvarande 25 kcal) endast 16 mg c-vitamin och du måste dessutom äta nästan 200 gram gurka för att få i dig denna mängd c-vitamin. Hänger du med? Välj alltså näringstät mat som ger mycket av näringsämnen per energienhet. De flesta rotfrukter innehåller dessutom mycket fibrer, lösliga sådana som gör gott för våran blodsocker. De binder vätska i magsäcken och innehållet blir helt plötsligt lite mer trögflytande. det tar alltså längre tid för kroppen att spjälka maten och därmed kommer ditt blodsocker att stiga långsammare.


Rotfrukter är dessutom bra för miljön då man slipper driva upp dem i oljeuppvärmda växthus, vi kan odla dem här i Sverige, de är billiga, goda och vackra! Men vad ska man göra med dem???

- Gör rotmos av morot, kålrot och potatis.

- Gör en gratäng av tunnt skivade rotfrukter och potatis som du först låter sjuda i mjölken som du sedan använder som vätska. Då slipper du använda grädde och gratängen blir ändå krämig. Tänk på att mjölken inte får stormkoka, då kommer gratängen skära sig (det hände mig sist och jag fick då tips av min bror som är kock;)).

- Ugnsbakade rotfrukter är en klassiker. Klyfta och lägg i en plastpåse. Häll på god olivolja, flytande honung, salt, peppar, timjan, rosmarin. Släng gärna ner hela vitlöksklyftor, gegga runt allt och på en plåt och hyst in i ugnen:)

- Gör rotfruktsbiffar! Grovriv och blanda med ägg, kryddor, en skvätt mjölk och eventuellt lite potatismjöl. Stek och servera till kött, fisk eller fågel.

- Rödbetor är underbara. Håller precis på att koka just nu som jag avnjuter med örtsalt i tjocka skivor. Är man ingen lågenergiförbrukare kan man ju med fördel gratinera dem med getost, nötter och honung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar