söndag 7 juni 2009

rödvinsmarinerad lammstek


Köpte lammstek på ica maxi häromdagen som hade bästföre datum igår så nu har jag lagt den i marinad inför ugnen i morgon. Kött som har bäst före datum går förtära efter (några dagar extra kan till och med göra köttet lite mörare om det är vaccumförpackat). Däremot kött som har en sista förbrukningdag som t.ex. kyckling och köttfärs har skall INTE ätas efter detta datum. Det bildas lättare patogena bakterier som vi då kan bli sjuka av. Nog om det! Denna lammstek (ca 800 g) har precis hoppat i plurret bestående av:
1 dl rött vin

0,5 dl olivolja

2 msk flytande honung

1 msk torkad rosmarin

3 små klyftor vitlök (pressat)

0,5 tsk nymalen svarpeppar

Mängden olja spelar inte så stor roll iom att man tar bort marinaden innan tillagning samt så suger inte köttet åt dig något fett. Däremot kan fettlösliga smakämnen lättare komma fram om man har lite fett med i mariaden. Prova gärna och dela med dig av dina erfarenheter.


Tillbehör blir nog en god sallad, balsamicoreduktion (som ja kokt ihop för ett tag sedan, håller sig lääänge i kylskåp) och kanske lite kamutvete.

2 kommentarer:

  1. Trevlig helg på dig tjejen:O)

    Kram Jossan

    SvaraRadera
  2. Å desamma till er! Helgen har varit underbar men alldeles för kort...

    SvaraRadera