tisdag 15 december 2009

Värmande fisksoppa

Igår när vi kom hem från ett underbart besök hos min vän Jessica var jag inte alls sugen på att laga middag. Vi hade dessutom fått smaka av hennes goda paj och tilltugg så hungern verkade inte heller så motiverande. Men men, fisk fanns uppe och denna var jag tvungen att göra något med. Vi hade fått sejfilé av mamma från fiskbilen och det blev en gudomligt god fisksoppa/gryta. Jag hade 450 g fisk och det blev totalt 5 portioner.


1-2 vitlöksklyftor pressad

1 gul lök grovhackad

1 msk rapsolja

1 dl vitt vin

1 stor morot i tärningar

1/5 bit av rotseller i tärningar

6 potatisar i stora tärningar, gärna en mjölig king edvard.

1 burk hela tomater

5 dl vatten + 2 tärningar fiskbuljong

0,5 tsk rosmarin

0,5 tsk dragon

2 krm citronpeppar

0,75 burk creme fraiche

450 g sejfilé

skalet av 1 liten citron


Gör såhär: Fräs löken i rapsoljan. Tillsätt vinet och låt det puttra rejält i ca 30 sekunder. Tillsätt alla övriga ingredienser förutom creme fraiche, fisken och citronskalet. Låt allt puttra i ca 15 minuter. rör ner övriga ingredienser och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Klart för servring men glöm inte smaka av med mer svartpeppar, eventuellt en nypa socker mera örtkryddor.

Variera genom att blanda olika fisksorter i soppan men även räkor och musslor är jättegott! Servera som den är eller med ett vitlöksbröd till. Du kommer inte bli besviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar