torsdag 8 april 2010

moussaka

Gjorde denna supergoda moussaka igår. Räcker till 4-6 personer. Gör gärna ännu mer då den är matlådevänlig. Potatisen har en tendens att bli vattning och sötare i smaken om man fryser in den dock.
Till den enkla köttfärssåsen:

Ca 500 g nötfärs (från gårdsbutiken givetvis;))
ev rapsolja att fräsa i
1 stor hackad gul lök
2 små vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk hela tomater

ca 1 msk oxfond
ca 1 msk kikkoman soja
ca 2-3 msk tomatpuré
ca 1-2 msk ketchup
en stor nypa socker
salt och peppar
Gör såhär: Fräs nötfärs och lök. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock ca 20 minuter. Tillaga gärna i gjutgärnsgryta så tomaterna med dess syra gör att järn fälls ut från grytan och vips har du en järnrikare maträtt :) En klassisk moussaka innehåller kanel men idag valde jag bort det. Prova dig fram vilka kryddor du tycker om i.


Stekt Aubergine
2 st medelstora aubergine (jag hade tyvärr bara 1 då den andra hade hunnit ruttna...)
Salt
Raps och/eller olivolja
Gör såhär: Skär aubergine i cm tjocka skivor och lägg på ett stort fat. Salta och lägg papper+något tungt över för att dra ut så mycket vatten som möjligt. Låt ligga i ca 10 minuter. Jag brukar pressa med händerna och byta papper lite oftare. Man kan även hoppa över detta moment men jag tycker det blir ett mindre vattningt resultat. Stek skivorna på medelhög värme i så mycket olja som de kräver. Använd gärna en nonstick behandlad stekpanna som gör att du kan använda lite mindre olja, fast de kräver fett för bästa resultat. Blir inte gott med bränd aubergine. Stek de så att de får fin yta och lägg dem ev på ett papper som suger upp överskottsfettet om du behövt använda mycket i pannan.


Ostsås:
Gör en bechamelsås (ca 5-7 dl) och rör ner riven ost mot slutet. Jag hade en mild edamer i men man kan ta vilken sort man tycekr om eller har hemma. En del receltp innehåller också ägg som man rör ner och får då en fluffigare och mer stabbig sås. Prova dig fram vad du tycker om.

Kokt potatis:
Koka ca 6 stora potatisar i cm tjocka skivor i lättsaltat vatten. Var noga så att de inte kokar sönder. Jag hade en mjölig sort som blir godast i gratänger.

Varva ostsås, kokt potatis, köttfärssås och aubergine i en ugnssäker form. En del väljer att enbart lägga ostsåsen med ägg i överst men jag tycker det blir godare och krämigare att varva den i gratängen. Gratinera i ca 20-30 minuter i 200-225 grader i mitten av ugnen. Den blir alltid godare om man låter den stå ett tag. Idag när jag åt den till lunch var den godare än igår. :))

3 kommentarer:

  1. Gosh va gott det lät. Måste testas.
    Visst är de märkligt att de inte kommer ut? Vi har ju ett helt hem specialanpassat bara för dem. Alla grejer man köpt å allt.
    Din moussaka rakt ut från brösten lixom. Jämfört med näring från en navelsträng...

    SvaraRadera
  2. Haha, ja precis! Men du, så de satte inte igång dig idag heller? Duktig du är som står ut!! Eller vad finns det för val? ;)

    SvaraRadera