tisdag 31 mars 2009

Gör en god köttgryta innan vintern försvinner;)

Varför inte ta upp den där gamla steken som du varje gång du ser i frysen tänker "åh, jag borde verkligen göra något av den där snart" och göra en god köttgryta. Denna variant är norrländsk och innehåller älgkött. Älgkött är otroligt magert och fint kött, bra för miljön då det är "lokalproducerat" plus att älgen sluppit växa upp i trånga stallar och stressad innan slakten. Detta påverkar självklart köttets kvalité. Om det utsöndras för mycket stresshormon hos djuret innan slakt blir inte mörningen lika effektiv samt kvalitén på köttet sjunker. Grisar har en tendens att lätt få ett adrenalinpåslag och därmed mobiliseras deras glykogenlager för fort och mycket mjölksyra bildas. Kött som kommer från ett stressat djur innan slakt karakteriseras av att det är ljusare än normalt till färgen, mjukt i konsitensen (du kan stoppa in ett finger i en skinkstek) och dessutom släpper det mycket vätska när du steker det. Även kallat PSE (pale, soft, exudative) Resultatet: ett torrt och tråkigt kött och dessutom vetskapen om att djuret blivit stressat innan döden gör att det inte smakar lika gott. om du inte har tillgång till älgkött hemma så passar nötkött av hög kvalité bra. Använd gärna styckningsdetaljer som högrev eller bog.

Boef bourguignon eller burgundisk köttgryta
6 stora portioner
Ca 1 kg benfritt nötkött
Smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1-3 dl vatten
3-4 dl rödvin
1 köttbuljongtärning (eller 1 msk mörk oxfond)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 lagerblad
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 morötter
1 purjolök ( under förutsättning att det inte kostar 50 kr/kg som den gjort här uppe i Umeå nu)
50-100 gram bacon
200 g svamp, t.ex. champinjoner
persilja

Gör så här: Skär kötet i grytbitar om 2x2 cm. Låt lite fett bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn (låt köttet få färg) köttet i omgångar och lägg över det i en gryta. Strö över vetemjölet. Det går även bra att toppreda mot slutet, man får en kortare koktid dessutom vilket kan vara bra! Vispa ur pannan med vatten, ca 1 dl och slå över köttet. Tillsätt vinet, buljontärning/fond, tomatpuré, salt, peppar, övriga kryddor, den gula löken skuren i klyftor samt pressad vitlök. koka Grytan under lock ca 1 timma. Ta gärna upp en köttbit och smaka. Är den seg så låt den koka längre, vissa grytor behöver koka upp till tre timmar. Följ ALDRIG ett recept slaviskt, du måste våga smaka av, lägga till, ta bort o.s.v. för att få just din touch på maten. När allt kokat drygt en timma så slantar du morötterna och tillsätter. Knaperstek baconet och svampen. Låt torka på papper för att minska fetthalten. Låt detta koka med i grytan ca 10-15 minuter tills allt är mjukt och mört. Smaka av med soja och klipp över rikligt med persilja. Servera med ris eller kokt potatis.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Kul med en blogg, då är vi två som tänker lika. Aldrig skulle väl jag starta en blogg, men vad gör man :-)

    Kram Andrea
    http://blogg-andrea.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Ja, det är lite roligt. Vi får se vart detta tar vägen:)

    SvaraRadera